Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Dominoefekti

Moni on saattanut viettää joskus hetkiä dominojen parissa, välillä onnellisena ja välillä hermot riekaleina. Dominojen kanssa leikkimisen idea on yksinkertainen: laitetaan suorakulmion muotoisia, samankokoisia palikoita sopivalle etäisyydelle toisistaan ja kun ensimmäisen kaataa niin ketjureaktio, tai siis dominoefekti, kaataa muutkin.

Osa ihmisistä ottaa dominoilla leikkimisen vähän enemmän tosissaan:

Kuten videosta näkee, niin jos on aikaa, taitoa, kärsivällisyyttä ja mielikuvitusta, niin aika hienoja juttuja voi yksinkertaisilla palikoilla saada aikaan.

Vuonna 1983 Lorne Whitehead kirjoitti havainnostaan, että dominopalikka pystyy kaatamaan myös itseään 50 % suuremman dominon. Tällöin, jos ensimmäinen dominopalikka olisi 5 millimetrin mittainen, niin kymmenes domino yltäisi jo lähes kahden metrin korkeuteen. Domino nro 23 olisi suunnilleen saman mittainen Empire State Building ja 31. dominon huippu olisi jo kilometrin Mount Everestiä korkeammalla. Neljännelläkymmenennellä dominolla tavoiteltaisiin jo kuuta.

Niin, mitä sitten?

Jokaiselle tulee elämässä ajoittain eteen haaste, joka tuntuu ylivoimaiselta saavuttaa. Joko se vaatisi sellaisia taitoja tai resursseja, joita ei ole tai niin paljon aikaa, ettei elämän tunnit tunnu riittävän. Kumpi tahansa tilanne onkaan, meillä ei ole oikotietä onneen vaan päämäärään on mentävä vaiheittain. Vanha, kliseinen sananlasku muistuttaa tästä: ”Vuorelle noustaan askel kerrallaan”.

Selvää on, että tosi elämä ei ole suoraviivaista fysiikkaa, vaan muuttuvia tekijöitä on vähän turhankin paljon emmekä voi kaikkiin tekijöihin vaikuttaa omalla toiminnallamme. Suurin ongelma kuitenkin lienee se, että meillä harvoin on selvää lähtöpistettä haluamiemme asioiden rakentamiseen ja koska sitä ei ole, niin aloittamisen kynnyksellä näemme epäonnistumisen haamun ja siksi ensimmäisen askeleen ottaminen pelottaa.

Jos meillä on käsillämme ylivoimaiselta tuntuva tehtävä – tai oman elämämme iso haave – niin jostain täytyisi kuitenkin lähteä liikkeelle, mikäli koskaan haluamme saavuttaa sen. Jos haluna on rakentaa maailman suurin dominoketju, niin päämäärä on lopulta aika selvä. Jos päämäärä on vähän monitulkintaisempi, niin joudumme joustamaan ja tarkentamaan tekemisiämme joka päivä. Silti, päämäärän ideasta ei tarvitse luopua vaikka reittiä jouduttaisiinkin tarkistamaan. Askel, tai dominopalikka, kerrallaan kohti tavoitetta.

Lyhyt miete terrorismiin – ja ihmisten väliseen elämään ylipäätään

Muutama henkilö on kysynyt minulta mielipidettä Turun tapahtumiin ja terrorismiin yleisesti. Olen miettinyt, että pitäisikö sanoa yhtään mitään, koska tällä hetkellä on valitettavasti vallalla sekä väärin kuulemisen että ymmärtämisen kulttuuri; maahanmuuttajien vastustaja on rasisti ja heidän puolustajansa on suvakki, joten mitä tahansa sanookaan, niin pieleen menee. Lyhyesti kuitenkin…

Haluaisin Suomessa elävän vahvana kulttuurin, joka hyväksyy ihmiset inhimilliseen ominaisuuteen katsomatta, mutta tuomitsee teot lakien mukaan. Jo nyt olisimme suurissa ongelmissa, mikäli ulkomaalaistaustaiset ihmiset eivät hoitaisi monia yhteiskunnan tehtäviä ja jatkossa tarvitsemme heitä yhä enemmän mm. hoitotyössä ja rakentamisessa. Jos muutamien ääri-ihmisten seurauksena leimataan kaikki ulkomaalaistaustaiset, niin huonostihan tässä käy. Kun ääriteot saavat liian paljon palstatilaa ja klikkiotsikoita, joihin kotimainen ääri-idiotismi vastaa, niin seurauksena on se, että ihmiset pelkäävät ja hyvät teot sekä rakentava keskustelu jäävät aggression varjoon. Terrorismi, pelko, on voittanut.

People talking without speaking, people hearing without listening” (ihmiset puhuvat sanomatta mitään, ihmiset kuuntelevat kuulematta mitään), lauletaan Simon & Garfunkelin kappaleessa ”Sound of Silence”. Jos päämääränä on hyvä elämä – myös kulttuurien välillä – täytyy toista ihmistä kuulevan ja ihmisarvoa kunnioittavan yhteistyön rakentaminen aloittaa jostain ja olla kärsivällisyyttä edetä pienin askelin. Yksi dominopalikka voi saada aikaiseksi valtavan lopputuloksen. Samoin yksi teko tai sana. Mutta jostain täytyy aloittaa – ja se ei ole veitsi tai auto, mutta ei myöskään nettiviha ja uhkaukset.

 

Leave A Comment