Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Hyvä haastattelu

Koska lomien jälkeen orientoidutaan jälleen arkeen, niin uskon rekrytointien jatkuvan tulevina kuukausina kiivaana ja monen saavan kutsun keskustelemaan tarkemmin uusista mahdollisuuksista. Haastattelu on aina tietyllä tavalla kuumottava tilanne ja erityisesti se on sitä silloin, mikäli asiasta ei ole paljoakaan kokemusta. Olkoon vinkiksi tai tulkoon sitten muuten vaan jaettua, mutta alla muutama kohtaamani kysymys ja suluissa arvioni kysymyksen takana. En ole psykologi tai ammattirekrytoija, joten arviot vain omiani ja totuusarvo jääköön lukijan vastuulle.

– Mitä tekisit minun asemassani (Kyky kriittiseen ja nopeaan ajatteluun haastattelutilanteen paineen alla; oletko tehnyt taustaselvitykset.)

– Mistä saavutuksestasi olet ylpein (Arvot ja arvostukset tulevat esille erityisesti perusteluissa.)

– Tiivistä tähän astinen elämäsi kahteen lauseeseen (Oman elämän tukipilarit ja arvot; huomioi annettu pituus.)

– Miten päiväsi on sujunut (Arviointi alkaa sillä hetkellä, kun astut sisälle; assistentin kanssa vaihdetut sanat ovat erittäin tärkeä osa haastattelua.)

– Jos voittaisit lotossa, jatkaisitko työntekoa (Paha kysymys; työn merkitys vs. palkkapäivän merkitys.)

– Kuvaile itseäsi yhdellä sanalla (Persoona ja itsetuntemus; huomioi jälleen pituus – yksi sana.)

– Jos olisit eläin, mikä eläin olisit (Itsetuntemus; eläinlajia tärkeämpi on vastata jotain, sillä se antaa kuvan siitä, miten vastaat hölmöltä tuntuviin kysymyksiin ja miten luova olet.)

– Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua (Oma inhokkini; mielestäni kannattaa osoittaa innostusta, luotettavuutta sekä halua tehdä lujasti töitä ja kehittyä. Toki muistettava, että suoranainen valehtelu ei kanna pitkälle.)

– Suurin työssä tekemäsi virhe ja jos onnistuit paikkaamaan sen, niin miten (Klassikko; jokainen tietää, että kaikki tekevät virheitä, mutta tärkeintä on, että ne selvitetään ja niistä opitaan.)

– Tiivistä yrityksen keskeisin tavoite yhdellä lauseella (Ei kannata mennä haastatteluun ilman taustatutkimusta!)

Loppuajatus:

Oman kokemukseni mukaan haastattelut kannattaa analysoida mahdollisimman rehellisesti jälkikäteen. Niiden myötä voi oppia paljon omista vahvuuksistaan ja kehittymistarpeistaan, jolloin voi hyötyä merkittävästi itse, vaikka ei tulisikaan rekrytoiduksi. Lisäksi, seuraavaan haastatteluun on mahdollista mennä entistä vahvempana. Kohtaamani haastattelijat ovat olleet kaikki järjestään hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia persoonia ja elämän rikkautta on ollut päästä tutustumaan heihin. Toivotan tsemppiä matkaan jokaiselle haastatteluun pääsevälle!

 

Leave A Comment