Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Hyvä matka

Harrastan laitesukellusta ja sen myötä pelaan välillä erilaisten hengityskaasujen kanssa. Normaalissa hengitysilmassa on n. 21 % happea ja 78 % typpeä sekä prosentin verran erilaisia jalokaasuja. Vaativissa sukelluksissa normaalia ilmaa ei voi käyttää ja siksi sen joukkoon lisätään heliumia. Tätä kolmen kaasun yhdistelmää kutsutaan nimellä ”trimix”.

Olkoon hypoteesina se, että haluaisin jostain syystä sukeltaa 80 metriin. Haluan ehdottomasti pitää huolen turvallisuudestani, joten varmistan, ettei syvällä uhkaava humalan kaltainen typpinarkoosi tule liian pahaksi enkä todellakaan halua happimyrkytystä, joten käytän seosta 15/40: tällöin hengityskaasussa on 15 % happea, 40 % heliumia ja 45 % typpeä. Tuollaisella kaasulla en pysyisi pinnalla tajuissani pienen happimäärän takia, mutta se mahdollistaisi pääsyn tavoittelemaani syvyyteen.

Kun sekoitan tuollaista kaasua, joudun seuraamaan eri vaiheissa sitä, onko lopputuloksesta tulossa haluttu. Prosessin aikana pystyn säätämään ja korjaamaan kaasupitoisuuksia. Jos huomaisin vasta matkalla alas, että täytössä tapahtui virhe, olisi vitsit – ja ehkä kaikki muukin – loppu.

Sukeltaminen on opettanut itselleni ennakkovalmistelun ja seurannan merkitystä hyvän matkan kokemisessa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa mahdollisen ongelman havaitsee ja sen korjaa, niin sitä vähemmän se vaikeuttaa tavoitellun lopputuloksen toteutumista.

Exceleiden täyttämistä kirotaan usein, mutta lienee pakko myöntää elämässä olevan monia asioita, joiden seuranta on vaatimus toivotulle lopputulokselle. Ellei seurantaa ole, on se välinpitämättömyyttä ja lopputulos lottoamista. Silti, ei pitäisi hyydyttää tekemisen iloa mittaamalla liikaa tai turhia asioita.

Sukelluksessa on monia taulukoita ja kaavioita, joista olen valinnut käyttööni muutamat. Seuraan niiden tehokasta toimintaa käytännössä – itseni takia, en kaavion takana olevan organisaation takia. Myönnän, etten aina jaksaisi suorittaa kaikkia työhöni liittyviä raportointivelvoitteita; mutta siltä osin, kun raportoin vastuullani olevaa toimintaa, annan ennen kaikkea itselleni mahdollisuuden edetä kohti tavoiteltua lopputulosta. Vaikka aina ei miellytä, niin kyllähän se on onnistuneen matkan edellytys.

(Photo: Audrey Cudel)

Leave A Comment