Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Hyvät pomot – hyvät johtajat

Sosiaalisessa mediassa, erityisesti LinkedInissä, on viime aikoina näkynyt varsin usein kuvia, missä laitetaan johtajat (leaders) ja pomot (bosses) vastakkain hyvin kärjistetyssä valossa. Jos näitä kuvia ja niiden sisältämiä ominaisuuslistauksia katsoo ilman kritiikkiä, voinee sanoa pomojen olleen paholaisen johtamisopissa ja he tulevat tuhoamaan kaiken. Liiderit puolestaan saavat enkelimäisellä ihmisjohtajuudella asiat kukoistamaan ja tuloksia syntymään. Vertailujen taustana lienee epäilemättä halua herättää keskustelua esimiehen merkityksestä työn mielekkyydessä ja tuloksissa.

Otan muutaman kuvan esimerkiksi:

Kuva 1: Onko tämä todellakin kuva, joka kertoo olennaisen ihmisten johtamisen (leadership) ja asioiden johtamisen (management) välisestä erosta?

 

Kuva 2: Onko sääntöjen luominen, kontrollointi, tuloksiin keskittyminen ja riskien välttäminen aina paha asia??

 

Kuva 3: Edellinen kuva kertoi, että pomot (managers, asioiden johtajat) keskittyvät tuloksiin, mutta tämän kuvan mukaan ne ovatkin liidereitä, joita kiinnostaa tulokset ja pomoja prosessi.

 

Kuva 4: Jos seuraava kuva olisi totta, niin kaikki pomot olisivat psykopaatteja ja kaikki liiderit pyhimyksiä.

 

Davosin listaus

Davosissa vuonna 2009 pidetyssä maailman talousfoorumin yhteydessä määriteltiin autoritaaristen ja luovien johtajien ominaispiirteet. John Maeda ja Becky Bermont ovat kirjoittaneet Davosin määritelmistä mielenkiintoisen kirjan ”Redesigning Leadership”, missä kyseisiä piirteitä käsiteltiin:

Autoritaarinen johtaja Luova johtaja
Enemmän keppiä Enemmän porkkanaa
Hierarkia Verkosto
Sovitulta polulta ei poiketa Sivuraiteet sallitaan
Suunnittele ja toimeenpane: käytä versiota 1.0 Pilko ja kokeile: elä Beta-versioiden kanssa
Ylläpidä järjestystä Ota riskejä
Kyllä tai ei (selvä päätös) Ehkä (siedä epävarmuutta)
Tarkat kirjalliset ohjeet Suuntaa-antavat ohjeet
Keskittyminen oikeassa olemiseen Keskittyminen todellisuudessa olemiseen
Kenraali tai kapellimestari Artisti tai suunnittelija
Tehtävien delegointi Oma-aloitteisuus
Suljettu rakenne Avoin rakenne
Yksisuuntaisuus Vuorovaikutteisuus
Seuraa ohjeita Improvisoi, kun sopivaa
Rakastaa virheiden välttämistä Rakastaa virheistä oppimista
Luotettavuus Pätevyys
Sinfoniaorkesteri Jazzbändi
Yksimielisyyden yhteisö Keskusteleva yhteisö
Halu olla oikeassa Toive olla oikeassa
Avoin rajatulle palautteelle Avoin rajattomalle kritiikille
Mielipiteelläsi on merkitys Mitä oikeasti ajattelet?

 

Nämä Davosin määritelmät menevät samaan kategoriaan aiempien kuvien kanssa, jos ominaisuuksia katsotaan mustavalkoisesti vain toisesta sarakkeesta. On tärkeää huomata, että kummastakin sarakkeesta tarvitaan ominaisuuksia eri määrissä tehtävästä riippuen. Pelkkä luovuuden ihannointi ilman rajoja johtaa helposti hyvän fiiliksen hakemiseen ja tehottomuuteen; johtamisen tuuliviirimäisyys lamauttaa valtaosan ihmisistä ennen pitkää. Pelkkä autoritäärisyys taas johtaa useimmilla pelkoon ja taantumaan, joka on erityisen tuhoisaa pitkäjänteisen toiminnan kehittämisen, henkilöstön sitouttamisen, asiakkuussuhteiden ja taloudellisen menestyksen kannalta.

 

Molempi parempi

Asioiden johtamista, manageerausta, tarvitaan päätöksiin, resursointiin ja seurantaan. Henkilöstön johtamista, liidausta, tarvitaan innostamiseen, ohjaamiseen sekä päämäärän ja tavoitteen näkyväksi tekemiseen. Jos kumpi tahansa puuttuu, niin jokainen organisaatio on suossa hyvin nopeasti.

Johtaminen on nykypäivänä haastavaa, kun tulosta pitää tehdä nopeasti, prosessien kehittyä, asiakkaiden olla tyytyväisiä ja henkilöstön hyvinvoivaa. Seuraavalla kertaa, kun vastaan tulee ”leaders vs. bosses” -kuva, niin ehkä olisi hyvä miettiä hetki ennen ”tykkää”-napin painamista. Me kun tarvitsemme kipeästi sekä pomoja että liidereitä.

 

Kuvat: Otsikkokuvassa on Simpsons-sarjan multimiljonääri Montgomery Burns ja kuvan lähteenä on rollingstone.com (Featured Image from Rolling Stone.) Muut tekstin kuvat on haettu Googlesta hakusanalla ”bosses vs. leaders” ja toivottavasti en loukkaa niiden suhteen kenenkään tekijänoikeuksia. Samoin näitä kuvia on kommentoineet myös monet muut henkilöt, joten mitään ainutlaatuista näiden ihmettely ei varmastikaan tuo esille.

Leave A Comment