Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Joulun tärkein lahja

Mistä löytyy joulumaa”, kuulin asiakkaan kysyvän myyjältä Keskisen kyläkaupassa muutama viikko sitten. Välittömästi päässäni soi Katri Helenan heleä ääni, joka vakuutti joulumaan löytyvän sydämestä.

Jokaisella meistä on joululle oma merkitys, jonka myötä joulunvieton sisällöt ja tavat korostuvat hieman eri tavoin. Ehkä yhtenä yhdistävänä tekijänä ovat lahjat. Voisiko olla olemassa sellaista lahjaa, minkä jokainen meistä haluaisi?

Arvostetaan ihmistä

Aiemmassa työhistoriassani, varsin kauan sitten, jouduin kerran toimimaan tulkkina, kun kaksi lähes kielitaidotonta suomalaista esimiestä halusivat antaa varoituksen ulkomaalaistaustaiselle, suomea erittäin heikosti puhuvalle työntekijälle. Hän oli syyllistynyt virheeseen, totta, mutta vielä karkeampaan virheeseen syyllistyivät mielestäni esimiehet, sillä puutteellisen kielitaidon vuoksi työntekijää ei ollut perehdytetty riittävän hyvin asiakaskohteen sääntöihin. Kun työntekijä yritti puolustautua, esimiehet naureskelivat työntekijän suomelle ja vähättelivät hänen esittämiään näkökohtia.

Jokainen ihminen, riippumatta suoriutumisestaan ja potentiaalinsa toteutumisesta, ansaitsee tulla kohdelluksi kunnioittavasti, vaikka tekemisestä oltaisiin voimakkaastikin erimieltä! Sarkasmi, naureskelut, pisteliäät kommentit ja selän takana puhumiset vievät aina pois huomiota ihmisen tekemisestä ja suuntaavat huomion hänen persoonaansa ja näin jokaisen ihmisen arvostus on mahdollista tuhota hiljalleen.

Sano suoraan

Sano minulle suoraan virheestä, jonka tein. Osoita, miten voin oppia virheestä ja kehittyä. Näin arvostukseni sinua kohtaan lisääntyy ja jos nolostunkin palautteen saamisen hetkellä, unohdan häpeän tunteen nopeasti ja olen entistä parempi työntekijä. Puhu minusta selän takana tai nolaa minut muiden ihmisten edessä enkä milloinkaan unohda sitä, miltä se tuntuu. Enkä milloinkaan opi virheistä, sillä muistan vain sen, miten kohtelit minua.

Ihmiset unohtavat, mitä sanoit, he unohtavat, mitä teit. Mutta he muistavat aina, miten sait heidät tuntemaan”, sanoo vanha viisaus.

Olen vakuuttunut siitä, että yksin palkka tai edut eivät saa ketään meistä tuntemaan oloaan pitkäkestoisesti arvokkaaksi ja sitoutuneeksi. Niillä on vaikutuksensa, mutta vaikka ne olisivat miten hyvällä tasolla tahansa, se ei riitä korvaamaan sitä vahinkoa, mitä huono kohteleminen voi aiheuttaa itsetunnolle ja siten sitoutumiselle, hyvinvoinnille ja motivaatiolle.

Palaan takaisin aiemmin mainitsemaani ulkomaalaistaustaiseen työntekijään. Kysyin häneltä hieman myöhemmin, että oliko tällainen kohtelu tavallista. Hän mietti hetken ja sanoi sitten:” Meille annetaan töitä, mutta meiltä viedään ylpeys.

Tärkein lahja

Tärkein lahja, minkä voimme toiselle ihmiselle antaa, on hänen ihmisarvonsa kunnioitus! Olkoon hän kuka tahansa.

Meistä jokainen tarvitsee sopivassa suhteessa työtä ja lepoa, aikaa itselleen ja ystävien seuraa. Joulu on hetki, jolloin toivon sinulle mahdollisuutta levätä ja virkistäytyä yhdessä läheistesi kanssa.

Toivotan sinulle hyvää ja rauhallista joulua!

 

Leave A Comment