Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Onko se nyt niin vaikeaa?

Kiehahti jokin aika sitten, kun mediassa ihmeteltiin jälleen kerran junien siisteyttä, tai siis siivottomuutta.

Olen ollut kiinteistöpalvelualalla töissä ja tiedän kokemuksesta, että julkisen sektorin tarjouskisoissa pärjääminen edellyttää epärealistista lupaamista. Olin aikanaan häviämässä erään kaupungin koulujen siivouskisaa ja laskennan pohjalta lupasin siivousnopeudeksi n. 800 neliötä tunnissa. Myönnän, ei siihen tahtiin ehdi kukaan siivoamaan koululuokkia, jos tuolit ja pulpetit ovat paikallaan! Voittanut tarjous oli laskennallisesti n. 1200 neliötä tunnissa. Heille tuli hieman myöhemmin varsin paljon sanomista siisteydestä. 😉

Koska hankkijalla on tiedossa nykyinen hinta- ja laatutaso, niin sen perusteella pitäisi olla aika helppoa rakentaa uusi tarjouspyyntö. Jokainen tarjoaja toimii samalla tessillä ja palkkojen osuus kiinteistöpalvelualan tarjouksista on käytännössä aina yli puolet. Loppu on materiaalia, overheadia ja voittoa. Jos joku lupaa säilyttää nykyisen laatutason 20 % halvemmalla hinnalla, valehtelee – ja hankintalaki antaa mahdollisuuden hylätä epärealistiset tarjoukset kuulemisen jälkeen. Miksi tätä ei uskalleta rohkeasti hyödyntää?? Pelottaako Markkinaoikeus oikeasti niin paljon vai onko usko halvan ja hyvän yhdistelmän löytymiseen niin naivistisen vahva?

Samalla ihmettelen myös, miksi kiinteistöpalvelualan yritykset kerta toisensa jälkeen suostuvat tähän? Nyt tuli kolaus RTK:n maineeseen, mutta se unohtuu kyllä. Suurimpana kärsijänä ovat siivoojat, jotka varmasti yrittävät parhaansa, mutta aikaa hyvälle toteuttamiselle ei vaan ole. Alan heikko vetovoima haastaa toimialan johtajat katsomaan ihan vakavasti peiliin, koska siellä on myös ratkaisun avaimet.

Ei kai se pitäisi kumminkaan puolin olla niin ylivoimaisen vaikeaa?

Leave A Comment