Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Olenko parhaissa bileissä?

Istuin eilen bussissa matkalla kotiin ja katselin Länsiväylällä viereisellä kaistalla ruuhkassa matelevia autoja. Noin puolet kuskeista oli läsnä vain osittain, sillä sormet näpräsivät kännykkää ja ajatukset olivat ties missä; tai liikenteessä tuskin olivat ajatukset ainakaan sillä kuskilla, jonka älypuhelimen isolla näytöllä olevat rohkeat XXX-kuvat näkyivät selvästi bussiin asti.

Internetin ja sosiaalisen median myötä elämämme on muuttunut mielettömän paljon. Paljon hyvää on tullut mukana; pääsemme tiedon lähteille helposti, kunhan vain osaamme arvioida lähteen totuusarvon luotettavuutta tai pystymme ottamaan helposti kontaktin vanhaan luokkakaveriimme, jolle olisi turhan suuri kynnys lähteä soittamaan. Samalla kuitenkin voi joutua ajoittain kyselemään oman elämän mielekkyyttä, kun huomaamme yhden kaverin ostaneen ihan uuden hybridiauton ja toisen olevan jo toista kertaa puolen vuoden sisällä lomamatkalla. Miten heillä on varaa?!? Ja siellä sitä taas poseerataan muiden kauniiden kanssa kattoterassilla shampanja-lasi kädessä. Miten tuonne piireihin on päästy?!? Kaveri on saanut ylennyksen ja kivan tittelin. Tienaakin varmaan mua enemmän. HITTO!

Vaikka kaverien kiva ja rikas elämä voi harmittaa isolla V:llä oman elämän tuntuessa harmaalta, niin siitä huolimatta on kyettävä seuraamaan, mitä tapahtuu. ”Fear of Missing Out” on termi, jota käytetään riippuvuudesta sosiaaliseen mediaan – ellen ole koko ajan seuraamassa, niin jäänkö jostain paitsi ja ulkopuoliseksi?

Tutkija Matthew Killingsworth on tehnyt varsin laajan ihmiskokeen, johon on osallistunut jo yli 15.000 ihmistä yli 80 maasta kaikista ammattiryhmistä ja tuloluokista. Tutkimuksen aiheena on se, miten voisi parantaa ihmisen kokemaa onnellisuutta. Tutkimuksen tulos on mielenkiintoinen: sillä, mitä ihminen tekee ja onko se juuri sitä mitä hän haluaa tehdä, ei ole hänen onnellisuuteensa niin suurta vaikutusta kuin voisi kuvitella olevan. Suurin vaikutus onnellisuuteen näyttää olevan ajatusten harhailulla! Kun ajatukset karkaavat jonnekin, niin ihmiset raportoivat onnettomia fiiliksiä ja kun ajatukset pysyvät tekemisessä, vaikka se olisi sitten epämiellyttävääkin, ihmiset raportoivat olevansa onnellisempia. Toki voi sanoa, että onnettoman ihmisen ajatukset alkavat harhailla, mutta silti tutkimustulokset näyttävät viittaavan siihen, että uppoutuminen tekemiseen lisää onnellisuutta. (Killingsworth, M.A., Gilbert, D.T., A Wandering Mind Is an Unhappy Mind, 2010.) Jos jatkuvasti kaipaamme jotain parempaa – tai ainakin jotain muuta – niin löydämme helposti itsemme tilanteesta, että olemme aina onnettomia. Työ, parisuhde, asunto, auto – mikään ei oikein maistu miltään ja siksi asiaan täytyy hakea muutosta.

Jos sosiaalinen media ruokkii sellaista tunnetta, ettemme kykene nauttimaan tästä hetkestä, paikasta ja läsnä olevista ihmisistä, on syytä olla huolissaan. Onko meillä vaikeuksia keskittyä auton ratissa edessä olevaan tiehen ja vaikka omien ajatustemme kuunteluun sen sijaan, että katsomme Facebookista tai Instagramista, miten kivoja juttuja muille tapahtuu? Olemmeko onnellisia siitä, että olemme juuri tässä vai kaipaammeko parempiin bileisiin? Nämä eivät ole maailman ainoat käynnissä olevat bileet – mutta ehkä nämä ovat juuri ne parhaat. Kaikissa juhlissa ei voi olla mukana ja siksi on tehtävä valintoja, mutta onnellisuutta on olla läsnä hetkessä, keskittyä käsillä olevaan tekemiseen ja nauttia ympärillä olevista ihmisistä.

”Just näin on hyvä”, on kullanarvoinen lause.

 

 

(Tekstin harmaa eminenssi: Henkka Hyppösen erinomaiset ajatukset kirjassa ”Pelon hinta”) 

(Photos: Featured image: weheartit.com / Text: ITKeyMedia)

Leave A Comment