Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Sana on vapaa

Perustuslain § 12: ”Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.”

Muutama viikko sitten kohistiin Hesarin jutusta, missä toimittaja oli saanut käsiinsä erittäin salaiseksi luokiteltua materiaalia. Julkiseksihan salaiset tiedot oli tietenkin saatettava ja sen myötä alkoi keskustelu. Itsekin lausuin mielipiteeni siitä, että on asioita, joiden olisi turvallisuusnäkökohtien vuoksi hyväkin pysyä salassa. Toimittajat sen sijaan ovat puolustaneet yhteisenä rintamana sananvapautta demokratian kivijalkana, vaikka perustuslaissa sanotaan, että ”viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu”.

Minulla on hieman vaikeuksia ymmärtää toimittajien halua kaiken julkiseksi tekemiseen. Oletetaan, että sananvapaus koskee myös minua ja olen sitä mieltä, että joku henkilö on idioottimulkku. Voinko mennä sanomaan sen julkisesti? Voin tietenkin, mutta todennäköisesti kaivan kuvettani kunnianloukkauksen takia.

Entä jos olisin kunnanvaltuutettu tai kansanedustaja, vaaleilla valittu edustaja kuitenkin, ja minulla olisi mielipide, josta haluan pitää kiinni. En anna periksi kannastani vaikka ryhmän puheenjohtaja tai joku RouvaHerraIsoKiho sanoisikin, että ”ryhmänä äänestämme nyt näin”. Seurauksena saan ryhmän sisällä penaltia ja joudun määräämättömäksi ajaksi epäsuosioon. Sananvapaus olisi siis muutaman henkilön ajatusten tukemisen vapautta.

Ehkä voisin olla lääkäri; ”Risto oli saanut etelän lomalta klamydian” ja sopiva kuva Facebook-päivitykseni yhteyteen. Pankinjohtajana voisin ihmetellä, miten naapurilla on niin julmetun iso velkataakka.

Ei, on asioita, jotka eivät kuulu julkisuuteen, vaikka ne olisivat kuinka herkullisia tahansa.

Sananvapauden myötä otan kuitenkin vapauden ihmetellä neljää asiaa, joista pari liittyy sananvapauteen:

1. Jos 0,8 %-yksikköä vahvempien alkoholijuomien saaminen kauppoihin aiheutti nähdyn kaltaisen metelin, niin meillä taitaa olla vielä useampi sukupolvi aikaa kypsyä siihen, että viinit olisivat kaupan hyllyillä. Miksi tällaista holhousta halutaan?
2. Ihmettelen työttömyysturvan leikkuria, jos ei olla riittävän aktiivisia. Miksi ei bonusta, jos ollaan aktiivisia? Arvoisat kansanedustajat, piiska on tunnetusti huono motivaattori.
3. Miksi kansanedustajille ja kuntien luottamushenkilöille ei oikeasti sallita sananvapautta? Lapuan hiippakunnan emerituspiispa Eero Lehtinen sanoi aikanaan, että ”ei samaan uraan saa jyrätä – kyllä kaikilla pitää olla oikeus omaan mielipiteeseen ja vapaus myös ilmaista se”.
4. Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Jos on sananvapaus, on myös sananvastuu. Sosiaalisen median keskusteluja seuratessa on tullut useasti mieleen, että tämä on unohtunut monelta.

Jälleen toivon vuoden vaihtumisen kynnyksellä sitä, että sananvapaus voisi olla positiivista sananvapautta, jonka myötä pyrimme varmistamaan kestävän kehityksen ja positiivisen yhteistyön. Tärkeä kysymys mielestäni on, että miten voisimme tukea toisiamme ja edistää asioita sen sijaan, että kiihotumme skandaaleista ja epäonnistumisista? Toivottavasti tuleva vuosi toisi mukanaan hyviä ideoita, rakentavaa yhteistyötä ja kannustavia sanoja.

Hyvää vuotta 2018 – olkoon sana tietyissä rajoissa vapaa.

Leave A Comment