Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Sijoittaako vai ei, tienatako jotain vai hävitä kaikki

Helsingin Sanomissa oli pankkiiriliike Alexandrian entisen johtajan Satu Kouvalaisen haastattelu, missä annettiin varsin karu kuva siitä, miten pankkiiriliikkeiden suurin päämäärä on saada ihmiset sijoittamaan rahojaan ja vasta jossain myöhemmässä vaiheessa mietitään keinoja sijoitusten tuottojen aikaansaamiselle.

Jos haluaisin sijoittaa senttejäni johonkin rahastoon, niin voinko mitenkään tietää, kannattaako se vai ei; vai täytyykö turvautua keskustelupalstojen mietteisiin? Rahastojen myyjät lupaavat tarvittaessa vaikka kuun taivaalta, mutta onko tuotto-odotuksille minkäänlaista katetta vai onko se todellisuudessa aina vain tuurista kiinni, tienaanko jotain vai menetänkö kaikki?

Päätin tehdä yksinkertaisen vertailun, joten menin Suomen Sijoitustutkimuksen sivuille ja latasin viimeisimmän rahastoraportin.

Päätin vertailla kahta koria: Osakerahastot Suomi sekä Yhdistelmärahastot Maailma ja Eurooppa. Perusteena se, että nämä ovat oman intuitioni mukaan yksityisen sijoittajan kannalta yleisimmin käytössä olevat rahastosijoittamisen muodot.

Päätin vertailla seuraavia sijoittajia: Aktia, Danske, Evli, LähiTapiola, Nordea, POP, SEB, Seligson & Co ja Säästöpankki. Perusteena se, että kaikki ovat tunnettuja, riittävän pitkän historian omaavia ja rahastoilla on verifioitu GIPS-historia, jolloin ilmoitettujen sijoitustuottojen voi uskoa pitävän paikkaansa.

Lataa vertailu Excel-taulukkona tästä.

Rahastojen valintaperusteet:

– Vähintään viiden vuoden tuottohistoria

– Minimisijoitus enintään 5000 €

Vertailuperusteet:

– Viiden ja kolmen vuoden tuottojen keskiarvo. Pitkäkestoisuus tasoittaa hetkittäiset kausivaihtelut. Jos sijoitan rahastoihin, niin en ole metsästämässä pikavoittoja, vaan tuottoa pidemmällä aikajänteellä ja luotan sen myötä siihen, että meklarit saavat sijoitukseni tuottamaan ilman, että hätäännyn hetkittäisestä rahaston arvon heikkenemisestä.

– Viiden vuoden Sharpe, joka kertoo, kuinka paljon enemmän tuottoa rahasto on tuottanut verrattuna riskittömään talletukseen ja mitä suurempi lukema, sitä paremmin rahasto on tuottanut suhteessa riskiinsä.

– Hallinnointi- ja säilytyspalkkiot sekä juoksevat kulut. Oston ja myynnin yhteydessä on omat palkkionsa, mutta nämä maksut pienentävät rahaston pääomaa vuosittain. Siksi on toivottavaa, ettei palkkioihin menisi paljoa rahaa.

Pisteytys:

– Huonoimmalle 1 piste ja siitä ylöspäin 0,5 pisteen porrastuksin.

Vertailun pätevyys:

No ei takuulla täytä pro-luokan standardeja, mutta koska demoan yksityisen piensijoittajan mahdollisuuksia päästä jonkinlaiseen päätökseen, niin tämä on itselleni riittävän pätevä. Sijoituksen tuottotakuuta en analyysilleni anna missään olosuhteissa.

Tulokset:

– Jos sijoittaisin osakerahastoihin, niin viisainta olisi asioida Säästöpankin kanssa. Perintöprinsseinä Danske, Evli ja Seligson & Co.

– Jos sijoittaisin yhdistelmärahastoihin, niin LähiTapiola olisi vahvin yhteistyötaho. Seuraavina Seligson & Co ja Danske.

– Kokonaisuutena arvioiden voiton vie Säästöpankki, toisella sijalla ovat tasapistein Seligson & Co ja Danske ja pronssille ylsi Nordea.

Alexandria?

Mitenkäs se Alexandria sitten pärjäsi? No, huonosti.

Alexandrialla ei ollut Suomen osakerahastoja, joten otin vertailuun ”Osakerahastot: Maailma” sekä ”Osakerahastot: Kehittyvät Markkinat, Maailma” -ryhmien rahastot. Näiden keskimääräinen tuotto oli 8,3 %, kun vertailussa ollut keskiarvotuotto oli 15,4 %. Sharpe 5 v. oli 0,7 (vertailuarvo 1,1). Palkkkiot 4,1 % (vertailuarvo 2,8 %).

Yhdistelmärahastoissa Alexandria pärjäsi jonkin verran paremmin, sillä keskimääräinen tuotto oli 4,8 % (vertailuarvo 6,8 %). Sharpe 1,2 (vertailuarvo 1,2). Palkkiot Alexandrialla 2,9 % (vertailuarvo 2,4 %).

Loppuajatus:

Vaikka sijoittaminen on aina riski eikä lopputuloksesta voi olla varma, niin pienellä vaivalla myös maallikko pystyy edes hieman hallitsemaan riskejä ja hakemaan tuottoa. Lopulta paljon riippuu tietenkin siitä, paljonko on rahaa sijoitettavana, mikä on riskinottokyky ja hakeeko pikavoittoja.

Ei kaikki kiiltävä kultaa lie, vaeltaja ei eksy jokainen”, sanoi Aragorn – ihan viisaasti.

Leave A Comment