Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Suoraan sanottuna, suurin piirtein

Jack Welch on varoittanut suorapuheisuudesta: ”Mitä kohteliaampi tai byrokraattisempi tai virallisempi organisaatio on, sitä enemmän suorapuheisuus pelottaa ja järkyttää ihmisiä.”

Syyllistyin liialliseen suorapuheisuuteen ja menetin työni. Minulta pyydettiin suoria mielipiteitä ja näkemyksiä työsuhteen alussa, mutta en ymmärtänyt sitä, että prosessien kritisointi koettaisiin henkilökritiikkinä. Harmi.

Olen jossain vaiheessa yrittänyt olla hiljaa ja kiltti poika. Kun vielä asuin lapsuudenkodissa, äitini sanoi minulle muutaman kerran, että minulla on taito sanoa asioista niin pahasti, että ihminen muistaa sen loppuikänsä. Tämän pohjalta jossain vaiheessa tietoisesti harkitsin sanojani ja pyrin ajoittain liiankin kohteliaisiin sanankäänteisiin.   

Filosofi Immanuel Kantin mielestä suorapuheisuuden puutteessa on kyse oman edun tavoittelusta. Kun emme sano asioita täysin suoraan tai tuomme esille pienen valkoisen valheen, pyrimme itse asiassa helpottamaan omaa elämäämme.

Jokainen varmasti ymmärtää sen, että ajoittain täytyy olla valheellisenkin kohtelias; iäkäs mummo on saanut uudet verhot lasiin, niin ne todellakin ovat maailman kauneimmat tai pieni lapsi on tehnyt piirustuksen vanhemmilleen, jonka äärellä Picassokin kalpenisi ja niin edelleen. Maalaisjärki toimii tällöin ja niin pitääkin olla.

Mutta kun ollaan töissä, niin suoraan puhumisella on etunsa:

        Suorapuheisuus kannustaa keskustelemaan. Mielipiteeseen on mahdollista sanoa oma kantansa ja näin alkuperäinen ajatus voi kehittyä ja jatkoideoita syntyä.

        Suorapuheisuus nopeuttaa asioita. Idoista voi keskustella ja niitä voi kehittää. Voidaan päättää siitä, mitä niille tehdään ja ollaan yhteisesti kartalla tulevista tapahtumista.

        Suorapuheisuus tekee turhaksi monia ylimääräisiä, merkityksettömiä kokouksia sekä tyhjänpäiväisiä raportteja ja PowerPoint-esityksiä. Keskustelu on aina hedelmällisempää kuin yhden ihmisen esityksen ja monologin kuuntelu – riippumatta siitä, mitä ne koskevat.

Suoraan puhuminen ei ole helppoa eikä tunnu aina mukavalta. Tai ainakin itse koen olevani aika usein epämukavuusalueella, joten tiedostan sen, että tätä pitää aktiivisesti harjoitella. Suorapuheisuuden hyödyt ovat kuitenkin suuret: se puhdistaa ilmaa, nopeuttaa asioita ja mahdollistaa kehityksen. Harmi, ettei yhdenkään organisaation arvoissa taida vielä lukea, että ”olemme suorapuheisia” tai edes ”kannustamme suorapuheisuuteen”.

Lopuksi: Suoraan puhuminen on toisen kunnioittamista. Taitoa on sanoa asiat rakentavasti ja kohteliaasti, mutta silti rehellisesti. Samoin kuin toisen kunnioittamista on puhua henkilökohtaisesti hänelle – ei muiden kanssa hänestä.

 

(Kuvat: Dilbert, Honest Feedback: https://fi.pinterest.com/pin/550916966890589781/  Featured image: inman.com)

Leave A Comment