Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Takaisin kartalle

Harrastan laitesukellusta, minkä tiimoilta olen viettänyt varsin paljon aikaani Kuortaneella sijaitsevalla Kaatialan louhoksella. Olin hetki sitten sukeltamassa siellä lankomieheni kanssa. Sukelluksemme oli kestänyt puolisen tuntia ja ihmettelimme pohjalla hetken, mitä tekisimme, sillä olimme jo kiertäneet sopimamme lenkin. Sukelluksen pohja-ajaksi olimme etukäteen sopineet 45 minuuttia, joten valtava kiire ei pintaan lähtemisellä ollut. Kun olimme sukelluksen aiemmassa vaiheessa menneet luolaan sisälle, olin nähnyt suuaukon tuntumassa pohjassa jotain, joka oli jäänyt vaivaamaan mieltäni ja päätin lähteä katsomaan, josko löytäisin pikaisesti tämän jonkin uudelleen.

Kaatialan luolat houkuttavat, mutta niissä on myös omat vaaransa. Yksi vaaroista liittyy siihen, että pohjassa on sinne vuosien aikana vajonnutta hiekkaa ja lietettä, mistä syystä pohja pöllyää hyvin helposti. Jos näkyvyys tietyllä hetkellä on hyvä, voi varomaton sukeltaja nostaa pilven, joka sumentaa näkyvyyden nollaan erittäin nopeasti. Ja niinhän siinä sitten kävi.

Pyörin luolassa etsien pohjasta sitä jotain. Satuin tekemään muutaman huonon potkun liian lähellä pohjaa ja yhtäkkiä näin vain nostattamani ruskean pölypilven. Muutama pyörähdys ja suuntavaistoni oli täysin sekaisin! Olin vieläpä ennen sukellusta rikkonut kompassini, joten (typerän vaarallisesti) minulla ei ollut sitä mukana. Onneksi lankomiehelläni oli eikä todellista vaaratilannetta päässyt syntymään, vaan tulimme kompassin avulla muutaman potkun oikeaan suuntaan ja olimme jälleen kartalla.

Opetukset:

  • Omat tekemiset on kontrolloitava. On asioita, joiden tulee saada olla rauhassa ja sellaisina kuin ne ovat.
  • Tutkia saa ja pitää, mutta on hyvä olla perillä siitä, mitä ympärillä voi tapahtua tiettyjen toimien seurauksena.
  • Aina ei löydä etsimäänsä tai tavoita haluamaansa. Jossain vaiheessa on osattava myös luopua.
  • Vaikka ympärillä olisi pimeää ja kaaosta, on aina olemassa oikea ja viisas suunta. Jos suunta hetkeksi katoaa ympärillä äkisti nousseiden asioiden seurauksena, vaaditaan joko tietty sovittu suunta etenemiseen tai sitten on odotettava hetki ihan rauhassa paikallaan ja annettava sekamelskan laantua, jonka jälkeen on mahdollisuus nähdä, minne suuntaan voi turvallisin mielin jatkaa.
  • Kaverin tukea ja yhteistyötä ei tule milloinkaan aliarvioida.

Sukellus on opettanut itselleni paljon siitä, miten säilyttää toimintakykynsä stressaavissa tilanteissa: ole rauhallinen, analysoi ja pidä huolta kaverista. Mielestäni ihan hyviä juttuja; vielä kun olisi hieman enemmän kykyä hillitä uteliaisuutta ja jättää osa asioista rauhaan.

Jääkannen alaisia sukellusmahdollisuuksia jälleen odotteleva Tero

p.s. Jos haluat joskus testata laitesukellusta, ota yhteyttä!

(Sukelluskuvat: Jarkko Vesiluoma ja Antti Pulkkinen)

Leave A Comment