Logo
Tuli vain mieleeni
Ajatuksia

Ajatuksia

Vappu ja YYA

Toverit/Ystävät/Kylänmiehet/MikäPuhuttelusanaSinulleParhaitenSopiikaan,

Tänä työväen jalona juhlapäivänä mietin, pitäisikö puhua työväenliikkeestä, kansainvälisyydestä, toverillisuudesta ja tulevaisuudesta, köyhän asialla olemisesta vai muistella Forssassa 1903 kirjattuja tavoitteita.

Ei ehkä kuitenkaan, tänäkään vuonna.

Sanotaan, että työn suurin sitouttava ja sisäistä motivaatiota synnyttävä tekijä liittyy työn antamiin haasteisiin ja sosiaaliseen yhteyteen. Näin se on myös omalla kohdallani, mutta kyllähän se on myönnettävä, että myös palkkapäivät motivoivat, sillä ilman niitä elämän nautinnot jäisivät jonkin verran harvinaisemmiksi. Tällä tulotasolla kuitenkin ohjataan asioimaan ensisijaisesti verkkopankin kautta ja kutsu pankkineuvojan puheille käy vain silloin, kun haluan saada lisää lainaa, joten jokainen talouteen tullut euro on tervetullut.

”Money, money, money, must be funny in the rich man’s world”, lauleskeli Abba ja viime päivinä on erityisesti Pirkanmaalla miljoonat eurot vilisseet ihmisten mielissä, kun on tarkkailtu, kuka naapureista päivittää kulkupelinsä pari pykälää parempaan Mersuun tai trendikkääseen hybridi-Teslaan. Kun aikaisemmin odotettiin Loton arvontaa koko viikko ja perheen voimin kokoonnuttiin television ääreen palaamaan takaisin arkeen, niin nykyisin iltapäivälehdet ilmoittavat päivittäin ties minkäkin arvonnan tuoneen jälleen vähintään satojatuhansia jollekin. Osan ei tietenkään tarvitse vaivautua rahvaanomaiseen arvontavoittojen tavoitteluun, vaan rahaa voi tulla myös kiltin sukulaisen kautta.

Suomen rahapaja 100-vuotisjuhlakolikko kansalaissodan teloituksestaRaha oli pinnalla myös juhlavuoden kolikoissa, kun kansalaisvapaussisällissotaan liittyvä teloitus oli painettu juhlarahaan. Valtiovarainministeri Orpolta kävi käsky ja niin Suomen Rahapaja veti pahennusta aiheuttaneen kolikon myynnistä. Olin jo valmistautunut panttaamaan asunnon kolikon saadakseni, sillä keräilyhittihän tuosta olisi tullut. Ihmettelen poisvetoa ja pidän ratkaisua pinnallisena jeesusteluna, sillä kyseessä on kipeä tapahtumajakso Suomen historiassa, josta kuitenkin selvittiin. Menneistä pitää oppia eikä niitä saa lakaista piiloon tai olemattomaksi, ettei tapahtumat enää koskaan toistuisi! Episodi muistutti kuitenkin selvästi siitä, että nykypäivän Mielensäpahoittaja saa äänensä kuuluville niin lujaa, että valtakunnan ylimpienkin tahojen on toimittava vuorokauden sisällä. Jos aikaisemmin vaihtoehtona oli marssia banderollien kanssa, nykyisin tehokkaimmat mielenosoitukset käydään netissä.

Kun asuin turvallisesti äidin soppapadan ääressä, ei miljoonia ollut näkyvissä, mutta sen sijaan sain vanhemmiltani timanttisia ohjeita ja kasvatusta: a) käy koulusi niin hyvin, että sinulla on mahdollisuus päästä meitä parempaan ammattiin, b) yritä aina parhaasi ja c) kohtele aina muita hyvin. Elämäni varrella olen saanut kohdata monia ihmisiä tarinoineen ja kokemuksineen ja riippumatta siitä, kenen kanssa nykyisin asioin, pyrin kohtelemaan kaikkia lähtökohtaisesti yhdenvertaisina. Se ei kuitenkaan tarkoita kaiken sokeaa hyväksymistä; voin tuomita ihmisen tekemisen ja olla hänen kanssaan rajustikin eri mieltä, mutta ihmisen arvo itsessään on ainutlaatuinen.

Ehkä vappupuheeni modernisoituna teemana olisi ystävyys, yhteistyö ja keskinäinen avunanto satavuotiaassa Suomessa; eiköhän niiden varassa hoituisi moni nykypäivän ja tulevaisuuden haaste.

Hyvää vappua!

 

Leave A Comment